Alle nieuws over het Stenen Huis


Card image

Open Monumentendag 2020

Omwille van de pandemie kiezen we er dit jaar voor om louter digitaal bereikbaar te zijn via onze website. We zijn met onvoldoende vrijwilligers om alles veilig te organiseren maar hopen er in 2021 weer te staan!

Geplaatst op 12/9/2020

Card image

Succesvolle samenwerking met Zeis en Bijl

Een belangrijke doelstelling van vzw Het Stenen Huis is om oude technieken en ambachten niet verloren te laten gaan. We gingen dan ook met Kevin Lambeets van Zeis en Bijl in zee om cursussen te organiseren over het gebruik van de zeis. Gezien we met kleine groepen willen werken om maximaal te kunnen bijleren waren de cursussen bijna onmiddellijk volzet.

Geplaatst op 12/9/2020

Card image

Open Monumentendag 2019: we raakten de tel kwijt

Wat eerst een wat ‘wild’ idee leek werd onverwacht een enorm succes. Wie is er nu geïnteresseerd in een oud gebouw dat nog niet gerestaureerd is? … als je 10 mensen gaat zien zijn het er veel … hoorden we wel eens in aanloop naar Open Monumentendag.

Geplaatst op 10/10/2019

Card image

Gezocht: oude foto’s en postkaarten

Wij zijn op zoek naar oude postkaarten, foto’s, kaarten of tekeningen van de gemeente. Heb jij nog iets in een kast liggen? Dan zou het leuk zijn om ze te bewaren voor de toekomst.

Geplaatst op 21/9/2019

Card image

Bouwhistoriek van Het Stenen Huis

In dit artikel bespreken we de bouwhistoriek van het Stenen Huis op basis van historische kaarten. Dit artikel maakt deel uit van het bouwhistorisch onderzoek dat in 2019 werd verricht met ondersteuning van Onroerend Erfgoed Vlaanderen.

Geplaatst op 27/7/2019

Lees meer ...
Card image

Wat leren de kadastrale leggers ons over het Stenen Huis?

In dit artikel lees je wat de kadastrale leggers ons over Het Stenen Huis leert. Dit artikel maakt deel uit van het bouwhistorisch onderzoek dat in 2019 werd verricht met ondersteuning van Onroerend Erfgoed Vlaanderen.

Geplaatst op 27/7/2019

Lees meer ...
Card image

Open Monumentendag 2019

Op zondag 8 september 2019 neemt het Stenen Huis voor de eerste keer deel aan Open Monumentendag.

Geplaatst op 21/7/2019

Card image

Herstel van het cultuurhistorisch landschap

Eind 2018 werd gestart met het herstel van het landschap rond het Stenen Huis. In samenwerking met Regionaal Landschap Noord-Hageland en de Nationale Boomgaardenstichting werd 70 are boomgaard heraangeplant.

Geplaatst op 21/7/2019

Card image

Wat gebeurt er in Het Stenen Huis?

Vorig jaar zagen de buren veel beweging rond het Stenen Huis. Dat lijkt dit jaar anders te zijn. Hebben ze het opgegeven? Waarom zien we niets meer veranderen? Zijn de centjes al op? We lichten jullie graag toe wat we momenteel ‘uitspoken’ in het gebouw…

Geplaatst op 21/7/2019

Card image

Lancering website!

De website hetstenenhuis.be is vanaf vandaag online. Op deze website vind je alles terug over de restauratie van het Stenen Huis, de activiteiten en de doelen van VZW Het Stenen Huis, de geschiedenis van het Stenen Huis, foto's van de restauratie, foto's uit de oude doos, en nog veel meer over dit beschermd monument!

Geplaatst op 21/7/2019

Over Ons


Onze vzw heeft tot doel om de geschiedenis van de afspanning Het Stenen Huis te ontsluiten. Wij werken mee aan het restaureren en conserveren van het roerend en onroerend erfgoed. Daarnaast herstellen we het cultuurhistorisch landschap rond het dorpsgezicht. We willen het draagvlak voor erfgoed bij het groot publiek vergroten en organiseren daarvoor lezingen en cursussen. Verder verzamelen en ontsluiten we schriftelijk bronnenmateriaal over Tielt-Winge. Wil jij jouw steentje bijdragen? Dat kan met het volgende:
Ik wil lid worden van de vzw of Ik wil een gift doen


Over ons